RÝŽOVAR

Článek u jehož zadání nebylo nic víc než nabídka spolupráce a poptávka tohoto znění  viz text vedle. 

Řeknete si, že jsem asi musel být praštěný, že mi přeci mohlo být jasné, že si ze mě paní vystřelila a vytáhla ze mě článek minimálně za tři tisíce ZDARMA. 

Inu, co. Ona si udělal zářez na pažbě své karmy a já si vyzkoušel práci na zadání / nezadání  a vy si můžete přečíst, jak jsem se s tím popasoval.

Dobrý večer, Miroslave,
děkujeme za váš zájem o naši nabídku.
Jedná se o možnost dlouhodobé spolupráce na produktových článcích. Nabízíme 400,-/NS, respektive 250 slov, bylo by to pro vás zajímavé?
Pokud ano, prosím o zaslání zkušebního článku v rozsahu 1500 slov na téma "Jak vybrat rýžovar" na zkusebnitext@centrum.cz. Námi poptávané texty by měly být jasně strukturované a obsahovat mezinadpisy. Dále kritéria výběru jako jsou typy produktu, spotřeba, design, cena, případné ekologické aspekty a stručná charakteristika nejčastějších značek vyrábějící daný produkt.
Můžeme očekávat váš zkušební článek?
S pozdravem, Petra Válková 


přibližně 1536 slov

RÝŽOVAR. 

K ČEMU SLOUŽÍ A JAK HO VYBRAT


Chcete si pořídit rýžovar?
Položili jste si otázku: proč?
Ano?
A vaše odpověď zní: Pro úsporu času.

Tak to vás budeme muset zklamat.
Zkrátit dobu vaření rýže jednoduše nelze; už z podstaty složení rýžového zrnka.
Aby ze sebe rýže vydala vše, co nám prospívá a co od ní očekáváme, musí projít zhruba půlhodinovou tepelnou úpravou.

Tato obilovina je kromě minerálů a bílkovin doslova nabitá škroby, které z ní dělají super-potravinu; ne nadarmo patří k základním potravinám téměř poloviny populace naší planety.

A právě toto složení si může připsat na své konto kromě nasycení zástupů hladových také tisíce spálených hrnců a kastrolů a nevyvětratelných kuchyní.
Rýže prostě potřebuje během vaření stálý dohled a tím se z její přípravy stává časově náročná procedura, kterou mnozí raději obejdou "rychlovkou" z varného sáčku.

Anebo si pořídí rýžovar.

Ten sice dobu přípravy neurychlí, ale maximálně ji zjednoduší a zautomatizuje.
Ano. A zde už můžeme hovořit o úspoře času, protože se po nadávkování a zapnutí tlačítka START nemusíme o nic dál starat.

Konstrukce rýžovarů je vlastně velmi jednoduchá.

U základních modelů jde o hrnec se zabudovaným topným tělesem, termostatem a časovačem.
Víc od těchto modelů neočekávejte. Pokud máte rádi tu "svoji" rýži a neexperimentujete s jinými druhy, pak je toto pro vás správná volba. A ve většině případů také cenově dostupná.
Do hrnce odměříte propláchnutou rýži a vodu.
Existuje jedno nepsané pravidlo: 1 díl rýže a 2 díly vody.
Na spotřebiči zadáte množství rýže, přiklopíte poklici a zmáčknete tlačítko start.
Tím pro vás veškerá práce končí.
Dáváte-li ale přednost občasnému experimentu a máte čas od času chuť si zpestřit své rýžové hody nějakou specialitou třeba rýží basmati, jasmínovou, celozrnnou, indiánskou nebo neloupanou rýží, pak zvolte model, kde lze tyto informace před spuštěním vaření zadat.
Tyto modely již disponují počítačovými čipy, které celý varný proces řídí. Předem nastavený optimální program už se postará, aby byl výsledek dokonalý.
A i zde budete o výsledku práce vašeho rýžovaru informováni akustickým signálem.

To je příjemné, co říkáte?

Pokud bychom měli shrnout, nač se ptát při výběru toho SVÉHO rýžovaru, pak:

Jak velké množství rýže budu vařit?

  • Na trhu najdete modely, které hravě zvládnou i tři litry uvařené rýže a samozřejmě i takové, které připraví jen půl litru.

Budu potřebovat jen jednoduchý přístroj bez dalších funkcí?

  • Jak jsme si již řekli, je třeba vzít do úvahy, budete-li vařit JEN svoji oblíbenou přílohu. na to jsou právě určeny jednoduché modely, které jsme již zmiňovali. Pokud se spokojíte se základní výbavou a víte, že byste další funkce nevyužili, pak by pořízení složitějšího modelu bylo zbytečnou investicí. I když, kdo ví? Můžete přijít rýži na chuť a pak by vás mohlo mrzet, že máte doma jen základní model.

Měl by můj rýžovar umět něco navíc?

  • Například? Třeba udržet rýži teplou tak, aby neosychala a byla stále jako čerstvě uvařená? Ano i to většina modelů umí. Samozřejmě, ovšem nečekejte dvanáctihodinový ohřev hotového pokrmu. Doba udržování teploty již uvařené rýže je dána hygienickými normami a ty jasně deklarují tři hodiny po skončení tepelné úpravy.

Jak se takový hrnec bude čistit?

  • Pro většinu z nás dost podstatný dotaz. Rýžovary již z podstavy své konstrukce vylučují možnost připálení obsahu, ale po přípravě je samozřejmě nutné je umýt. Většina modelů se skládá z tělesa varného hrnce a vyjímatelné vložky, kterou po uvaření rýže jednoduše vložíte do myčky, nebo ji opláchnete horkou vodou. Vnitřní stěny hrnce jsou i u základních modelů z nepřilnavého materiálu, takže se na ně uvařená rýže nelepí, nicméně je vždy lepší mít možnost nádobu vyjmout a umýt ji pod tekoucí vodou.

Jaký příkon bude hrnec mít?

  • Třeba, aby bylo možné připojit ho jen na prodlužovačku na kuchyňské lince.

Tady se na chvíli zastavme: rýžovary nejen dokonale uvaří rýži, ale také významně šetří energii a tím samozřejmě vaši kapsu.
Celý varný proces neprobíhá tak, že by příkon hrnce běžel na plný výkon celou dobu přípravy pokrmu. Tak to nefunguje, to by byl velký omyl. Už proto, že tak se rýže přeci nevaří.
Hrnec velmi rychle uvede tekutinu do varu a vaří ji jen po dobu nezbytně nutnou, aby se spustil proces štěpení škrobů v zrnku rýže. Dále už hrnec ale sníží příkon a udržuje vodu v takové teplotě, aby vzniklá pára uvnitř nádoby zůstala na správné teplotě, aby rýže vstřebala všechnu vodu a získala na objemu. Naše babičky to dělali tak, že rýži vařili v troubě a pak ji nechali dojí v peřinách.
Hm? Pamatujete? To je přesně ten správný způsob její přípravy a varný hrnec přesně na tomto principu pracuje.
Jen do těch peřin ji nemusíte dávat. 😊

Nemůže při varu přetéci? Vždyť rýže při vaření někdy i pění.

  • Ne. To rozhodně nemůže. Každý i ten nejlevnější model varného hrnce na rýži disponuje bezpečnostním víkem nebo poklicí chcete-li a ta musí být na hrnec pečlivě nasazena. Ledabyle nasazené víko zabrání spuštění přístroje, takže i zde se váš rýžovar stará o bezpečnost ve vaší kuchyni.

Dražší modely mají navíc speciální pojistku proti přetečení, která ve chvíli, kdy například některý druh rýže více pění, přístroj vypne a akustickým signálem vám dá vědět, že je něco v nepořádku.

Nemůže se voda vyvařit?

  • Ne. Nemůže přetéct a ani vyvařit se nemůže. I na tuto eventualitu je rýžovar připraven, a proto má pojistku, která kontroluje teplotu uvnitř varné nádoby. Pokud by se voda vyvařila a tím stoupla teplota nad předem danou hranici, přístroj se sám vypne. Zde stojí za zmínku, že tato funkce slouží také pro informaci kuchařkám, které odměřili málo vody. V takovém případě se všechny voda již vstřebala, ale rýže zůstala nedovařená a tvrdá. Stačí jen přilít trochu vody a nechat hrnec pokračovat v načatém díle.

Uvidím, co se v hrnci děje?

  • Ale jistě. Záleží na tom, jak dalece chcete svého kuchyňského pomocníka kontrolovat. On sice kontrolu nepotřebuje, ví, co dělá, ale když u chcete vědět, co se v hrnci děje, pak zvolte model se skleněným víkem. Ale pokud se spokojíte jen se zběžnou vizuální kontrolou, pak vám postačí světelné kontrolky na čelním panelu, která vám napoví, v jaké fázi se příprava nachází.

Nemůžu se o hrnec spálit?

  • Jistěže ne. Stěna rýžovaru se skládá z několika vrstev - nádoba, kde se potravina vaří, následují dvě vrstvy - topná a izolační a až pak elegantně provedený vnější plášť. Rýžovat může být během vaření maximálně příjemně teplý. Což ocení věčně prochladlé kuchařky, které si o něj ohřívají prokřehlé ruce. 😊

Může se hrnec převrhnout?

  • Samozřejmě, že může. Ale když si rýžovary prohlédnete, museli byste s ním provádět úplné artistické kousky, aby se vám to podařilo. Varné hrnce jsou navrženy tak, aby jejich používání bylo v první řadě bezpečné. Základem konstrukce je stabilita a ta je u všech modelů zaručena. Chcete-li mít opravdu jistotu, že váš hrnec nebude možné zvrhnout, pak vždy vybírejte model, který má nožičky rozmístěny po obvodu nikoli blíže do středu hrnce; to je sice velmi atraktivní z hlediska designu, ale určitě nevhodné například do domácnosti s dětmi.

Jak je to se skladováním?

  • I zde je potřeba se ptát, jak často budete hrnec používat. Pokud mu vyhradíte místo na kuchyňské lince a nebudete ho chtít ukládat například do spíže, není, co řešit. Jestliže ale jeho služby budete využívat jen čas od času, pak vybírejte model, který má buď odnímatelný kabel anebo má pro kabel prostor například v základně přístroje, kam ho jen zasunete.

A cena?

  • Dobrý kvalitní rýžovar pořídíte již za pět set korun a modely s přednastavenými funkcemi okolo tisíce korun. Zaleží opravdu na tom, jak moc budete chtít svůj rýžovar využívat a jaký design zvolíte. Můžete investovat jen do plastového provedení, které je snadné na veškerou údržbu, nebo pořídit dražší nerezové, které mívá většinou takzvaný kartáčovaný nebo satinovaný povrch, který je sice krásný a luxusní na pohled, ale je velmi náchylný na poškrábání. A nakonec zmiňme vysloveně designové kousky, které jsou až solitérními prvky v kuchyni. Ty jsou nejdražší a jejich cena se může vyšplhat až ke několika tisícům. Navíc jsou tyto modely opravdu dokonale vybavené a disponují i tlakovým vařením, což není nic jiného než nám všem starý dobrý známí Papinův hrnec v moderním pojetí.

Jakou značku zvolit?

Dá se říci, že každá firma, která vyrábí kuchyňské spotřebiče, má ve svém portfoliu zařazeno několik modelů varných hrnců.
Pokud bychom si chtěli vzít na pomoc výsledky různých srovnávacích testů, pak na celé čáře vyhrávají výrobky značky Tefal, hned za nimi najdete varné hrnce Sencor, který nabízí nejvíce modelů, následuje v závěsu Tescoma, Eta, ECG, Russell Hobbs, Sharp nebo Xiaomy. Žádný z testovaných modelů ve zkoušce nepropadl, a tak se budete muset opravdu rozhodovat hlavně podle svých praktických potřeb, které jsme zevrubně popsali výše a podle toho, který hrnec se vám svým designem bude do vaší kuchyně hodit.


Na závěr vám chceme popřát šťastnou ruku při výběru tohoto zajímavého kuchyňského pomocníka. Ničeho se nebojte a experimentujte, přidávejte do rýže koření, víno, olej, zeleninu nebo plody moře ... Připravujte si rýži v různých obměnách a chutích. Dejte prostor svému rýžovaru a on vás jistě odmění delikátními rýžovými pokrmy, které oceníte vy i celá vaše rodina.